kjuuti

Home / #johtaminen / Mikrojohtaminen tappaa yrityksiä

Mikrojohtaminen tappaa yrityksiä

     

marionetti

Oletko koskaan miettinyt, millainen on lankoja liiakseen käsissään pitävä mikrojohtaja? Tunnistatko seuraavia esimiehen käytöksiä:

– Esimies ei ole koskaan tyytyväinen tuloksiin.

– Esimies ei ole ollut tyytyväinen tapaan tehdä asioita. Hän olisi itse tehnyt toisella tavoin ja kertoo sen avoimesti.

– Esimies tarttuu pieniinkin yksityiskohtiin ja tekee niiden korjaamisesta ison numeron.

– Esimies haluaa jatkuvasti tietää tarkalleen missä kukin alainen on ja mitä he juuri parhaillaan tekevät.

– Esimies vaatii jatkuvaa selvitystä proktien etenemisestä.

– Esimies kokee olevansa muita fiksumpi, asiantuntevampi, parempi ja nopeampi tekemään alaistensa työtehtävät.

– Esimies pitää alaisiaan pikemminkin sihteereinä ja apupoikina, kun itse ei ennätä kaikkea tekemään.

– Esimies haluaa aina päteä ja olla oikeassa kaikessa. Kritiikkiä ei sallita.

– Esimies tuntuu kuin diktaattorille, joka mielivaltaisesti päättää ja muuttaa päätöksiään.

 

Sanon se suoraan:

Mikrojohtaminen on perseestä. Se tappaa yrityksiä. #johtaminen #mikrojohtaminen Share on X

 

Tietyissä tilanteissa yksityiskohtaisuus ja tarkkaavaisuus on toki hyväksi. Ja kieltämättä lyhyellä tähtäimellä saatetaan saada jopa nopeampia tuloksia aikaiseksi tarkalla kontrolloimisella. Mutta pidemmän päälle mikrojohtaminen tappaa motivaation, innovaation ja työilmapiirin.
Talouselämä osaa kertoa, että amerikkalaistutkimuksen mukaan mikrojohtaminen on suurin yksittäinen syy työntekijöiden vaihtuvuuteen. Liiaksi kontrolloiva esimies on syypää jopa 80 prosenttiin vapaaehtoisista irtisanomisista. Tuo luku on aivan kammoittavan suuri! Lähiesimiestasolla ja keskijohdon tasolla tämä aiheuttaa aivan turhaa työilmapiirin, innovaation ja tehokkuuden minimoimista. Mutta entäpä jos se kaikkein pahin mikrojohtaja onkin esim. toimitusjohtaja tai hallituksen puheenjohtaja? Scott Adams julkaisi muutamia vuosia sitten tähän sopivan stripin:

Dilbert_2010-12-23

Mikrojohtamisen pesiytyminen yrityksen ylimpään johtoon on varmimpia tapoja aiheuttaa yrityksen konkurssi.

 

Mitä tehdä mikrojohtamiselle?

 

Jos tunnistat itsesi alussa olevasta listasta, neuvoni on suoraviivainen: LOPETA!

Lopeta #mikrojohtaminen, ennen kuin on liian myöhäistä! #johtaminen Share on X

Ihan oikeasti, mitään positiivista sillä ei todennäköisesti saa aikaiseksi. Steve Jobs sai, mutta siihen ne hyvät esimerkit jäävätkin. Ihmiset eivät omistaudu työllensä, ellei heille anneta mahdollisuutta toteuttaa sitä omaehtoisesti, kullekin sopivissa raameissa. Pohdi, mikä potentiaali alaisissasi piilee, kun vain annat heidän kokeilla, onnistua ja epäonnistua. Samalla itsellesi jää enemmän aikaa tehdä omalle tasollesi kuuluvia tehtäviä.

 

Sitten se vaikeampi skenaario:

Mitä tehdä, jos oma esimies on mikrojohtaja?

Jos esimies on patoutunut mikrojohtaja, hänen käytöstään voi olla mahdoton muuttaa. Jean-Francois Manzoni kertoo kirjassaan ”The Set-Up-to-Fail Syndrome: How Good Managers Cause Great People to Fail”, että mitä enemmän mikrojohtamista vastaan pyristelee, sitä enemmän sitä tulee saamaan. Patoutuneet mikrojohtajat ovat narsistien lailla kuuroja mikrojohtamiseen liittyvälle palautteelle.

Älä heitä bensaa #mikrojohtaja:n liekkeihin. Muuta itseäsi. #johtaminen Share on X

Pahimmillaan ylisuuren henkilöstövaihtuvuuden syyt mikrojohtaja saa kaadettua muiden niskoille, sillä usein mikrojohtajat ovat kuin teflonia.

Voit kuitenkin yrittää jotain seuraavista:

puppets

– Yritä löytää keinot ohjailla mikrojohtajaa. Mikä häntä motivoi, mikä pelottaa? Voisiko niitä käyttämällä saada hänet tekemään etukäteissopimuksia (pöytäkirjoineen) tehtäväkokonaisuuksista?

– Kun tiedät, että mikrojohtajaa ei voi muuttaa, pystytkö elämään sen tiedon kanssa? Pystytkö muuttamaan omia tapojasi sellaiseksi, jossa vähennät mikrojohtamisen mahdollisuuksia? Säännöllinen informointi, osallistuttaminen, luottamuksen ansaitsemisen korostaminen?

– Lähde pois. Käy hiljalleen etsimään keinoja muuttaa työuraasi terveempään suuntaan. Tyhjän päälle ei välttämättä kannata hypätä, mutta voit tehdä henkisen päätöksen edetä kohti terveempää työyhteisöä.

 

Mikrojohtamisen onnistumisen todennäköisyys on riskeihin nähden aivan liian pieni. Työpahoinvoinnin todennäköisyys mikrojohtajan työyhteisössä on aivan liian suuri. Kuinka saisimme mikrojohtajat ymmärtämään oman tappavan toimintansa?

>> <<